Vitaminer och Kosttillskott

 

Vitaminer och deras funktioner och Källor

Här nedan visar vi de vanligaste vitaminerna , deras funktioner i kroppen,
och vilka livsmedel de finns i.

Komplettering av Vitaminer och Kosttillskott

Kolin
Kolin är ett viktigt näringsämne som finns i ägg, fisk och kött. Det hjälper till så att cellerna och nerver fungerar normalt. Viktigt för hjärtat, gallblåsan, minnet och könskörtlarnas funktion. Kolin är viktigt för god hälsa, och de flesta människor tycks få nog av det i maten. Kolinbrist kan yttra sig som brustna blodkärl i ögonen, dåligt minne och kan också orsaka grå starr i ögonen.

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer passerar snabbt genom kroppen, och överskottet går ut genom urinen. Vi behöver vattenlösliga vitaminer ofta, och i små doser. Dessa vitaminer är ofarligare att överdosera än de fettlösliga, innan man når skadliga nivåer. Folsyra, Niacin, vitamin B6, Kolin och vitamin C bör ej överdoseras. Höga doser av Vitamin B6 under en längre tid kan ge bestående nervskador.

Äter du en välkomponerad kost får du i regel i dej dessa vitaminer. Är du över 50 eller vegetarian kan du behöva kosttillskott för att få tillräckligt med B12. Även D-vitamin kan behövas (speciellt vintertid i solfattiga länder) för kalciumupptaget till skelettet, men bör absolut inte överdoseras.

Vattenlösliga Vitaminer
Näringsämne Funktion Källa
Thiamin (B1) En del av ett enzym som behövs för energiomsättningen, viktigt för nervfunktion Finns i alla näringsrika livsmedel i måttliga mängder: fläsk, hela korn eller berikat bröd och spannmål, nötter, baljväxter och frön
Riboflavin
(vitamin B2)
Ett enzym som behövs för energiomsättning, viktigt för synen och huden. Mjölk och mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker, hela korn, berikade bröd och spannmål
Niacin
(vitamin B3)
Ett enzym som behövs för energiomsättning, viktigt för nervsystemet, matsmältningen, och huden. Kött, fågel, fisk, fullkorn, berikat bröd och spannmål, grönsaker (särskilt svamp, sparris och gröna bladgrönsaker), jordnötssmör
Pantotensyra
(Vitamin B5)
Ett enzym som behövs för energimetabolism Utbredd i livsmedel
Pyridoxin (vitamin B6) Ett enzym som behövs för protein metabolism, producerar röda blodkroppar Kött, fågel, fisk, frukter och grönsaker,
Biotin
(Vitamin B7)
Ett enzym som behövs för energimetabolism Utbredd i livsmedel, produceras även i tarmkanalen av bakterier
Folsyra
(Vitamin B9)
Ett enzym som behövs för att göra DNA och nya celler, speciellt röda blodkroppar Bladgrönsaker och baljväxter, frön, apelsinjuice, och lever.
Kobalamin (vitamin B12) Ett enzym som medverkar till att göra nya celler, viktig för nervfunktioner Kött, fågel, skaldjur, fisk, mjölk och mjölkprodukter, ägg, finns inte i vegetabilisk föda
Askorbinsyra (vitamin C) Antioxidant, Ett enzym som behövs för protein metabolism, viktigt för immunförsvaret, hjälper till att ta upp järn. Finns bara i frukt och grönsaker, speciellt citrusfrukter, kålgrönsaker, cantaloupemelon, jordgubbar, paprika, tomater, papaya, sallad, potatis, mango, kiwi

Fettlösliga vitaminer

Fettlösliga vitaminer lagras i kroppens celler och utsöndras inte lika lätt som vattenlösliga. De behöver inte intas så ofta som vattenlösliga vitaminer, även om tillräckliga mängder behövs. Om du tar för mycket av ett fettlösligt vitamin, kan det bli giftigt. Kroppen är speciellt känslig för alltför mycket vitamin A från animaliska källor (retinol) och för mycket vitamin D. En balanserad kost ger oftast tillräckligt fettlösliga vitaminer.

Fettlösliga Vitaminer
Näringsämne Funktion Källa
Vitamin A
(beta-karoten)
Behövs för synen, frisk hud och slemhinnor, ben och tänder tillväxt, immunförsvar Från animaliska källor (retinol): berikad mjölk, ost, grädde, smör, berikat margarin, ägg, lever. Betakaroten (från vegetabiliska källor): Bladiga, mörkgröna grönsaker, mörkt orange frukter (aprikoser, cantaloupemelon) och grönsaker (morötter, vinter squash, sötpotatis, pumpa)
Vitamin D Behövs för korrekt absorption av kalcium, lagras i ben Äggula, lever, fet fisk, berikad mjölk, berikat margarin. När den utsätts för solljus, kan huden tillverka vitamin D.
Vitamin E Antioxidant, skyddar cellväggar Fleromättade vegetabiliska oljor (soja, majs, bomullsfröolja, safflorolja), gröna bladgrönsaker, vetegroddar, fullkornsprodukter, lever, äggulor, nötter och frön
Vitamin K Behövs för korrekt blodkoagulering Gröna bladgrönsaker och grönsaker i kål-familjen samt mjölk. Produceras också i tarmkanalen av bakterier