K vitamin

 

broccoliK-vitamin står för koagulationsvitamin och är ett fettlösligt vitamin som hjälper blodet att koagulera. På senare tid har forskningen även kommit fram till att K-vitamin dessutom är viktigt för upprätthållande av normal bentäthet. K-vitamin bildas av bakterierna i tarmen och bristsjukdomar är därför väldigt ovanliga. K-vitamin är ett samlingsnamn för flera substanser som har K-vitamineffekt där den viktigaste är fyllokinon (vitamin K1) och menakinoner (vitamin K2).

Här köper du bra A D E och K vitaminer

K-vitamin källor

spenatOm man äter normal kost behöver man inte vara rätt att få brist på K-vitamin eftersom det finns i de flesta livsmedel men främsta källan till K-vitamin finns dock i grönsaker, bär, matfetter och vissa animalier. Bland annat hittar man höga halter av Vitamin K1 i gröna bladgrönsaker såsom broccoli, brysselkål, spenat, huvudsallad, grönkål och även i viss mån i vitkål. Vissa alger och algpreparat har i japanska undersökningar visat sig innehålla höga halter av Vitamin K. När det gäller vegetabiliska oljor är det främst höga halter av K-vitaminer i sojaolja och rapsolja. K-vitaminer hittar du dessutom i inälvsmat som njure och lever.

gronkalVarning

Personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel bör vara försiktiga men intag av K-vitamin eftersom det finns risk för att vitaminet motverkar läkemedlets effekt.

Bristsjukdomar

Bristsjukdomar till följd av K-vitaminbrist är väldigt ovanligt eftersom Vitamin K finns i de flesta livsmedel. Vid kliniska tillstånd som trauma och njurinsufficiens samt vid behandling med bredspektrumantibiotika ökar dock risken att drabbas av K-vitaminbrist. Hos nyfödda barn är dock förråden av K-vitamin små och man ger i regel en engångsdos med K-vitamin strax efter födseln.

Rekommenderat dagligt intag av K-vitamin

brysselkalDet rekommenderade dagliga intaget av K-vitaminer är 1µg per kg kroppsvikt så för kvinnor har man fastslagit den rekommendera dosen till 65µg/dag och till män 80µg/dag.

Överdosering

Det finns inga negativa effekter rapporterade när det gäller överdosering av K-vitamin.