Apr 272017
 

Naturlig lindring mot pollenallergi

Våren innebär varmare väder och längre dagar men dessa säsongsmässiga förändringar välkomnas inte av alla. Många människor lider i onödan av säsongsbunden allergi och får stå ut med kliande ögon, nysningar och hösnuva. Vissa allergier är allvarliga och kan kräva läkarbesök men för de men mildare allergier kan här ta hjälp av lite huskurer.

Vi är inne i allergisäsongen nu men det finns naturläkemedel som har visat sig var effektiva mot säsongsbunden allergi. Dessa kommer inte att ge dig lika snabb verkan som en medicin men på lång sikt kan det minska allergin kraftigt. Olika personer kan ha nytta av olika åtgärder, så det kan vara värt att försöka mer än en av dessa naturmetoder för att se vilken som fungerar bästa för dig. Allergier beror på en obalans i immunsystemet som gör att kroppen reagerar alltför starkt på främmande ämnen. Ny forskning kopplar förekomsten av nyttiga bakterier i tarmen med minskad förekomst av allergier. Man har också kommit fram till att en mors tarmbakterier under graviditeten och även amning kan påverka ett barns sannolikhet för att få allergier under hela livet.

Huskurer mot pollenallergi

Cirka 20 % av alla vuxna drabbas varje år av pollenallergi och vill man inte ta medicin mot denna allergi kan man prova följande huskurer.

Bipollen
Bipollen är en annan naturlig produkt som kan dämpa pollenallergi och det säga att bipollen är ett av naturens mest kompletta livsmedel. Via bipollen får du i dig vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, enzymer och fettsyror. Bipollen utgörs av näringsrika pollenkorn som bin samlat in från olika växter. Den höga proteinhalten i bipollen gör att det är ett bra näringstillskott för dig som tränar och de övriga näringsämnena hjälper till att stärka ditt immunförsvar. Man tror att om man tillför kroppen naturligt pollen lindras pollenallergi. Man kan också äta honung och färsk bivax som säga ha samma lindrande effekt.

Tallbarr

Ett avkok på tallbarr är en utmärkt källa till C-vitamin och ger dig en riktig hälsodryck. Vill du motverka och lindra besvär från pollenallergi ska tallbarren ligga och dra i vatten i ett par timmar, helst över natten, för att sedan silas bort innan du dricker vattnet.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en gammal beprövad naturmedicin för en rad olika åkommor och bland annat kan den lätta på din allergi. Att äppelcidervinäger kan hjälpa mot allergi beror på dess förmåga att minska slemproduktion och rena det lymfatiska systemet. Det sägs också hjälpa för matsmältningsbesvär och vid viktminskning. Gör så här: när du får känningar av pollenallergi blandar du 1 msk organisk äppelcidervinäger och 1 msk honung i ett glas vatten och drick detta tre gånger om dagen.

Björksav

Björksav är den sav som man kan utvinna ur björkträd tidigt på våren och det är en gammal svensk tradition från 1700-talet. Björksaven gav förr ett viktigt vitamintillskott på våren/vintern. Björksaven är en naturligt mild och lätt söt hälsodryck och genom att dricka björksav får du i dig många bra mineraler och spårämnen. Björksaven är dessutom rik på kalium, kalcium och magnesium vilket kan återställa vätskebalansen i kroppen. Dricker du björksav dagligen före och under pollensäsongen sägs pollenallergi kunna lindras. Björksav finns bland annat att köpas hos apotea.se.

C-vitamin

C-vitamin och även B-vitamin stärker ditt immunförsvar och minskar därmed sjukdomsrisken under pollensäsongen. Vitamin C fungerar som svag antihistamin och man rekommenderar ofta att man ska ta quercetin (som är en antioxidant) och bromelain (som är ett enzym) samtidigt. Ofta rekommenderas man att ta höga doser med C-vitamin.