Mar 182017
 

Vårtrötthet

Vi går mot ljusare tider nu och då kan man ju tro att vi alla ska bli piggare och gladare men det är fler än man tror som lider av vårtrötthet eller vårdepression i Sverige. Man räknar med att var fjärde vuxen mår dåligt på våren och några tecken på vårtrötthet kan vara nedstämdhet, irritation, sömnstörningar, koncentrationssvårigheter och viktuppgång. Dessa årstidsbundna depressioner brukar visa sig redan i yngre vuxenålder.

Vårdepression beror på ljuset och att dagarna snabbt blir längre och då hänger kroppen inte riktig med. Mot svår vårdepression kan både medicin och samtalsterapi hjälpa men vid lättare vårtrötthet kan man själv lindra sina problem genom att vistas ute och få mycket ljus på morgonen och även passa på att gå ut under dagen när det är som ljusast.

Det är många personer som behöver mer ljus i ögonen än de kan få i sig under vintern och det hjälper inte bara att börja gå ute i solen i april månad. Istället behöver du se till att vistas ute under soliga dagar under hela vinterhalvåret så att du får så mycket ljus i ögonen som möjligt.

Vitaminer mot vårtrötthet


Se till att du inte lider brist på vitaminer så att det kan orsaka att du känner dig nere när nu dagarna blir längre och ljusare. Om du äter en väldigt ensidig kost kan det vara fog för att ta vitamintillskott från burk men äter du mångsidigt och ser till att du får i dig frukt och grönt varje dag är risken liten att vårtröttheten beror på vitaminbrist.

Glöm inte heller att se till att du dricker tillräckligt med vatten för vätskebrist kan vara en orsak till trötthet.

D-vitamin

D-vitamin är den viktigaste vitaminen vid vårtrötthet och du vet säkert redan att det är viktigt att utsätta sig för solens strålar en stund varje dag eftersom solen omvandlas till D-vitamin på din hud. 70-80 % av vitamin D får vi från solen och resten från fet fisk och feta mjölkprodukter. Du får i dig D-vitamin om du äter fisk, ägg och mjölkprodukter som har tillsatt vitamin D. Veganer bör äta kosttillskott av D-vitamin.

C-vitamin

Genom att äta frukt, bär och grönsaker dagligen får du i dig de viktiga C-vitaminerna. C-vitamin är bland annat bra för ditt immunförsvar.

B-vitamin

B-vitaminbrist kan vara en orsak till att man känner sig deprimerad. Äter du kött, fågel ägg, inälvor och fullkornssäd får du i dig B-vitaminer och gröna grönsaker och frukter innehåller folat som hör till B-vitaminerna.

Järn

Känner du dig trött och orkeslös kan det bero på järnbrist.
För att få i sig järn behöver du äta rött kött, lever, ägg, fisk, baljväxter och fullkornssäd. C-vitamin hjälper kroppen att absorbera järn från växtriket.

Recept på uppiggande ingefärsshot


4-6 portioner
200 g färsk ingefära
1 l vatten
½ dl honung
2 citroner
1 chilifrukt, grovt hackad

Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den sedan i vattnet. Värm detta i 20 minuter, inte över 60 grader. Ska inte kokas för då försvinner de nyttiga vitaminerna. Tillsätt hackad chili om du tycker om starkt. Sila av ingefäran och blanda i honungen med det fortfarande är ljummet. Låt sedan svalna och pressa i citronerna och häll sedan i en flaska som du förvara i kylen. Håller sig i cirka 1 månad.