Mar 272017
 

Om C-vitamin

c-vitamin vitlök

Vi kan inte bilda C-vitamin själva i kroppen, utan vi måste få i oss det genom livsmedel, Bra källor till C-vitamin är svart vinbär, nypon, paprika och jordgubbar.

Den ultimata anti-aging vitaminen

För inte så länge sedan hyllades C-vitamin som den enda och bästa förkylningsmedicinen men idag vet vi att man inte förebygger förkylningar genom att äta vitamin C.

Glansdagarna för C-vitaminet var när det botade långseglare från att drabbas av skörbjugg genom att de åt apelsiner på sina långa seglatser.

Under senare tid har dock massiv forskning visat att C-vitamin är praktiskt tagit värdelöst för att bekämpa förkylningar. Men under de senaste åren har forskare dock hittat nya sätt att få C-vitamin att hjälpa dig att hålla dig frisk och att se och känna dig yngre.

C-vitamin kan förebygga rynkor

I dessa dagar innehåller många skönhetsprodukter antioxidanter och det finns en bra anledning till det. Antioxidanter som vitamin C hjälper dig att vrida tillbaka klockan och det har visat sig att personer som äter livsmedel som är rika på vitamin C har färre rynkor och mindre åldersrelaterad torr hud än de vars kost innehåller små mängder av C-vitamin.

citron vitamin cC-vitaminet är effektivt när det gäller att öka kollagenmängden i huden och det räknas som en av de viktigaste funktioner hos detta vitamin. Kollagen är ett protein som är viktigt vid bildandet av vävnader, som t.ex. hud, ben, brosk, blodkärl och tänder. C-vitamin i hudkräm kan hjälpa till att jämna ut fina linjer och rynkor.

C.vitamin är en vattenlöslig naturlig antioxidant som spelar en stor roll när det gäller att förhindra att huden torkar ut och bildar rynkor och dessutom hjälper den till vid hudförnyelse. C-vitamin finns i alla hudens lager.

Nyckeln verkar vara C-vitaminets förmåga att bekämpa fria radikaler som är en biprodukt av cellmetabolism i kroppen. Fria radikaler kan angripa proteiner, fetter och DNA och bryta ner kollagen.

C-vitamin verkar också skydda mot ultraviolett strålning från solen, vilket kan leda till fräknar och pigmentförändringar i huden. C-vitamin kan i viss mån reparera och skydda huden och har dessutom en åtstramande effekt.

Fler antioxidanter som skyddar huden

mjuk hudDet finns totalt tre antioxidanter som har visat sig minska solens negativa effekter på huden och som faktiskt kan förhindra ytterligare skador och det är förutom C-vitamin även E-vitamin och mineralen selen.

Om Vitamin E

E-Vitamin är en viktig antioxidant eftersom den skyddar hudens cellmembran och förhindrar skador på enzymer associerade till dem. E-vitamin som är en fettlöslig vitamin, reparerar torr och sprucken hud vid användning som en kräm eller lotion. Detta hjälper huden att behålla fukt och E-vitamin tillsätts ofta till solskyddsmedel, eftersom det skyddar huden mot UVB-skador.

Vill du få i dig E-vitamin på naturlig väg ska du äta kost som inkluderar vegetabiliska oljor, korn, havre, nötter och mejeriprodukter.

Om Selen

Selen är en viktig mineral som också kan skydda huden mot skadlig solexponering och den bevarar även hudens elasticitet och bromsar hudens åldrande och skyddar vävnaderna i samband med oxidation. Bra kostkällor om du vill få i dig selen naturligt är spannmål, ägg, skaldjur och vitlök.